BBMD Dergisi
“Bilgisayar” sözcüğünün Türk diline girdiği 1971’den bu yana bilgisayar ve genel olarak bilişim konuları, toplum gündeminde gitgide önem ve ağırlık kazandı. Bu süre içinde bilişimle ilgili olarak gündelik dilde benimsenen Türkçe sözcük sayısı pek azdır. Bütün teknoloji konularında olduğu gibi bilişimde de Türk diline giren sözcüklerin hemen hepsi İngilizce olarak kaldı. Aynı şekilde, bilişimle ilgili akademik çalışmalar da İngilizce ağırlıklı oldu ve yabancı ülkelerde yayınlanan dergi ve kitaplarla gelişti.
Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanları Kurulu olarak bilişim alanında Türkçeyi geliştirmek ve Türkçe bildirileri yayımlamak amacıyla, “Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi” adında hakemli bir derginin yayımlanmasına karar verilmiştir. Derginin, bilişim teknolojisinin hızla ürettiği yeni kavram ve sözcükleri Türk toplumuna Türkçe kavramlar ve sözcüklerle anlatan, tanıtan, akademik araştırma nitelikli bir dergi olması hedeflenmiştir. Böylece, hep İngilizce ve diğer diller ağırlıklı bilişim konularında Türk bilim adamlarını Türkçe akademik makale yazmaya teşvik etmek amaçlanmıştır. İlk sayısı 2005 yılında Türkiye Bilişim Vakfı tarafından yayımlanan derginin, kavramları ve sözcükleri yabancı kültür ürünü olan bilişim dilini Türkçeleştirme yönünde katkı sağlayacağı öngörülmüştür.
Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi 8. sayısına kadar basılı olarak yayımlanmış, daha sonra e-kitap olarak yayımlanmaya devam etmiştir. Dergi DergiPark’ta yayımlanmakta ve TRDizin’de taranmaktadır. Derginin tüm sayılarına https://dergipark.org.tr/tr/pub/bbmd adresinde ulaşılmaktadır. Dergiye aşağıdaki türlerdeki makaleler kabul edilmektedir:
* Araştırma makalesi: Özgün bir araştırmayı sonuçlarıyla birlikte sunan makale,
* Derleme makale: Bilgisayar Mühendisliği alanında belli bir konuda yeterli sayıda bilimsel makaleyi tarayıp, özetleyen, değerlendirme yapan ve bulguları yorumlayan makale,
* Endüstriyel makale: Bu alanda endüstride yapılan araştırma ve geliştirilen yeni ürün veya teknolojilerin açıklandığı makale,
* Tez çalışması: Lisansüstü düzeyde yapılan özgün bir tez çalışmasının genişletilmiş özetini içeren yazı,
* Kitap yorumu: Bilgisayar mühendisliği alanında yayınlanmış yeni bir kitabın tanıtılması ve değerlendirilmesi.
Akademik Bilişim Vakfı kurulduktan sonra, derginin sahipliği Akademik Bilişim Vakfına geçmiştir. Bundan önceki dönemde derginin sahipliğini üstlenen Türkiye Bilişim Vakfı katkılarından dolayı çok sağ olsun.


